Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Raadsvergadering

donderdag 23 mei 2019

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
R.W.J. Melissant-Briene

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen

  2. 2

    Besloten wordt over de wijze van afdoening van de stukken als hamerstuk, op voorstel presidium.

  3. 3

    Aan de agenda kunnen nog onderwerpen worden toegevoegd of van de agenda worden afgevoerd

  4. 5

    Aanmeldingen voor dit vragenuurtje en mededelingen vanuit het college dienen tijdig, uiterlijk de maandag 24.00 uur voorafgaande aan de vergadering, bij de raadsgriffie te zijn ingediend.


    Het vragenuurtje is bedoeld voor raadsleden om kort en bondig vragen te stellen over onderwerpen, die niet op de agenda zijn geplaatst en waarover de raadsleden graag nader willen worden geïnformeerd.


    Voor het college bestaat de mogelijkheid actuele informatie te delen met de raad.

    Moties

    Titel
    190523 Motie D66-PvdA - Afvalscheiden met ambitie.ingetrokken
    190523 Motie van Treurnis GA-VVD-CU SGP-GL-vM-SP - Groot Podium.Verworpen

    Toezeggingen

    Titel
    Vergroening rotonde Gorinchem Oost
    Voorstel cultuurbeleid/groot podium op 19 juni
  5. 6
    HAMERSTUKKEN
  6. 6.a

    Na het staken van de stemmen in de raadsvergadering van 25 april jl. wordt deze motie zonder debat opnieuw in stemming gebracht. Bij wederom staken van stemmen wordt geacht de motie te zijn verworpen.

    Moties

    Titel
    190523 Motie VVD - Timing werkzaamheden Banneweg.Verworpen
  7. 6.b

    De laatste wijziging van de gemeenschappelijk regeling Bureau Openbare Verlichting (verder BOVL) in 2016 hield verband met de invoering van de Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht Overheidsondernemingen en het versterken van de invloed van gemeenteraden van deelnemende gemeenten op de jaarrekening.
    Thans is er reden om de gemeenschappelijke regeling BOVL opnieuw aan te passen omdat deelnemende gemeenten na herindeling zijn opgegaan in een nieuwe gemeente. De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard vormen thans de gemeente Molenlanden en de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik vormen thans de gemeente Vijfheerenlanden.


    Herindeling deelnemende gemeenten
    Door de gemeenten Molenlanden (voorheen de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard) en Vijfheerenlanden (voorheen de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik) is aangegeven als volwaardig deelnemer te willen blijven deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling. De colleges van de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden treden derhalve in de positie van respectievelijk de voormalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard en de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik.
    Een gemeentelijke herindeling heeft gevolgen voor de gemeenschappelijke regelingen waaraan de fuserende gemeenten deelnemen. De gemeenschappelijke regeling BOVL moet op grond van artikel 41 Wet algemene regels herindeling voor 1 juli 2019 zijn aangepast op de nieuwe situatie.

  8. 6.c

    De gemeente heeft een groot aantal ruimtelijke projecten (ontwikkelplannen ten behoeve van bijvoorbeeld woningbouw of bedrijventerrein). Een deel van deze projecten wordt ontwikkeld op gronden in eigendom van de gemeente. Wanneer de gemeente gronden uitgeeft ten behoeve van een langlopende ruimtelijke ontwikkeling, is er sprake van een grondexploitatie. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en grondopbrengsten van een ruimtelijk ontwikkelingsplan (zoals bij een nieuw bestemmingsplan) in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen. Alle gemeentelijke grondexploitaties worden jaarlijks geactualiseerd. Door middel van een totaaloverzicht wordt de financiële stand van zaken met bijbehorende risico’s weergegeven. Daarbij wordt ook gerapporteerd over het totaal te ontwikkelen programma en de planning. Dit wordt het Meerjaren Programma Grondexploitaties (MPG) genoemd. Met het MPG komt de gemeenteraad goed in positie om te sturen op de ruimtelijke projecten (kwalitatief en kwantitatief) en legt het college verantwoording af voor de bereikte resultaten binnen de grondexploitaties.
    De Herziene Grondexploitaties per 1-1-2019 liggen ter inzage bij de griffie.

  9. 6.d

    De inkoop van producten en diensten gaat vergezeld van regels en procedures. De gemeenschappelijke regeling is een zelfstandig openbaar orgaan en is als gevolg daarvan als overheidsinstantie tijdens het afsluiten van overeenkomsten/contracten bij inkoop en/of aanbesteding van zaken en diensten onderworpen aan Europese wet en regelgeving. Dit is specialistisch terrein waarvoor expertise noodzakelijk is. Deelname in de Stichting Inkoopbureau Midden Nederland voorziet in deze specialistische behoefte.


    De door AVRES toegezegde stukken in de parallelsessie van 9 mei jl. zijn opgenomen bij agendapunt 3 van deze parallelsessie.

  10. 6.e

    Het gemeentelijk veiligheidsterrein omvat een reeks van veiligheidsonderwerpen, variërend van woonoverlast en jeugdcriminaliteit tot verkeersveiligheid, ondermijning en cybercrime. Voor de aanpak van al deze thema’s zijn heel wat instrumenten beschikbaar voor de gemeente Gorinchem en kan aan allerlei maatregelen gedacht worden. De gemeente heeft de regierol op dit complexe terrein. Om dat voor elkaar te krijgen, is een Integraal Veiligheidsplan (IVP) onmisbaar.
    In dit Integrale veiligheidsplan (IVP) voor de periode 2019-2022 concentreren we ons zowel op de thema’s die de Gorcumers het meest raken of hun gevoel voor veiligheid aantasten als ook landelijke en regionale trends en thema’s waarbij we als gemeente de regie blijven voeren.
    De prioriteiten voor de komende vier jaar zijn veilige wijken, zorg & veiligheid, vermogens- en geweldscriminaliteit, aanpakken ondermijning, behouden van de sociale stabiliteit, beheersen fysieke veiligheid, cybercrime/informatie veiligheid en veilig uitgaan & evenementen. Per prioriteit staat beschreven wat we al doen, wat we willen bereiken, wat we gaan doen en wat Gorcumers en ondernemers kunnen doen.
    Op basis van dit Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 zal een jaarlijks uitvoeringsprogramma gemaakt worden. In het uitvoeringsplan worden de concrete activiteiten nader uitgewerkt. Deze werkwijze geeft meteen invulling aan de eisen aan de gemeente voor de regie over het veiligheidsbeleid. Op dit moment zijn de diverse beleidstukken nog in ontwikkeling. Vooruitlopend hierop is al wel door de vakafdelingen input geleverd voor dit IVP. Zo is de integraliteit gewaarborgd.

  11. 6.f

    Het college stelt de raad voor het college toestemming te verlenen om de vierde wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid vast te stellen. Aanleiding voor deze wijziging is een aantal gemeentelijke herindelingen in regio. De deelnemers in de regeling, zijnde de colleges, kunnen de regeling wijzigen na verkregen toestemming van de gemeenteraden respectievelijk Provinciale Staten van Zuid-Holland.

  12. 6.h

    De heer Kraaijeveld heeft op 7 mei 2019 verzocht om een ontheffing van het vereiste van ingezetenschap. De reden daarvoor is dat hij niet in Gorinchem woont.

  13. 6.i

    In 2018 heeft het Mulier Instituut een onderzoek uitgevoerd naar de huurtarieven van de sportaccommodaties in Gorinchem. De resultaten van dat onderzoek zijn besproken tijdens de I&O parallelsessie op 11 april jl. Op basis van de conclusies en aanbevelingen is een ‘Tarievennota sport 2019’ opgesteld met daarin de uitgangspunten van het tarievenbeleid en de gewenste aanpassingen van de tarieven binnen- en buitensport.

  14. 7
    BESPREEKSTUKKEN
  15. 8

    Op de raadsagenda voor deze vergadering staat het volgende agendapunt opgenomen dat financiële gevolgen heeft voor de begroting 2019:

    • Grondexploitaties MPG (2019-2331)
  16. 9

    • Eenieder aanwezig is uitgenodigd in het bedrijfsrestaurant nog van een drankje te genieten en na te praten