Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Raadsvergadering

donderdag 19 december 2019

19:30 - 22:00
Locatie

Bedrijfsrestaurant

Voorzitter
R.W.J. Melissant-Briene

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.

  2. 2

    Besloten wordt over de wijze van afdoening van de stukken als hamerstuk, op voorstel presidium van 12 december 2019

  3. 3

    Aan de agenda kunnen nog onderwerpen worden toegevoegd of van de agenda worden afgevoerd. Moties kunnen hier gemeld worden.


    De raad beslist op voorstel van de voorzitter bij aanvang van de vergadering, of en op welk moment in de vergadering, een motie ''vreemd aan de orde van de dag' wordt behandeld.

  4. 5

    Aanmeldingen voor dit vragenuurtje en mededelingen vanuit het college dienen tijdig, uiterlijk de maandag 24.00 uur voorafgaande aan de vergadering, bij de raadsgriffie te zijn ingediend.


    Het vragenuurtje is bedoeld voor raadsleden om kort en bondig vragen te stellen over onderwerpen, die niet op de agenda zijn geplaatst en waarover de raadsleden graag nader willen worden geïnformeerd.


    Voor het college bestaat de mogelijkheid actuele informatie te delen met de raad.

  5. 6

    De raadsagenda in de besluitvormende fase bevat hamer- en bespreekstukken. Bij een hamerstuk wordt het document of voorstel zonder discussie aangenomen. Dit in tegenstelling tot een bespreekstuk waar de raad eerst het debat aangaat voordat hij over het voorstel stemt.

  6. 6.a

    In de door de griffie verzonden memo aan de raadsleden en fractieassistenten (6 december jl.) staat een nadere toelichting. De stukken liggen ter inzage bij de griffie.

  7. 6.b

    12/12; presidium akkoord met directe doorgeleiding naar de raad van 19 december 2019.
    Op 1 januari 2020 wordt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ingevoerd. Hiermee wordt de rechtspositie van ambtenaren gelijkgetrokken aan die van werknemers in het bedrijfsleven. Voor de invoering van de Wnra moet een aantal zaken worden georganiseerd. Zo is aansluiting bij een werkgeversvereniging noodzakelijk, om de cao te kunnen blijven volgen en als organisatie inspraak in wijzigingen te kunnen hebben.
    Beoogd wordt dat Waardlanden vanaf 1 januari 2020 zijn medewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden kan blijven bieden als in de Cao gemeenten.
    Met de aansluiting bij Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) hebben zowel de werkgever en werknemer zekerheid over hun arbeidsvoorwaarden. De werkgeversvereniging neemt werk uit handen door onderhandelingen met de vakbonden te doen bij cao-onderhandelingen en zo te zorgen voor een volwaardig arbeidsvoorwaardenpakket.

  8. 6.c

    12/12; presidium akkoord met directe doorgeleiding naar de raad van 19 december 2019.
    Al enige jaren is er sprake van een mogelijke toetreding van de (voormalige) gemeente Vianen als deelnemer in de gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoering organisatie reinigingsdienst Waardlanden, hierna te noemen Waardlanden.
    Na effectuering van de fusiegemeente Vijfheerenlanden per 1 januari 2019, waarbij er sprake is geweest van een samenvoeging van de gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik (deze laatste twee gemeenten waren al deelnemer in Waardlanden), is de intentie tot toetreding geëffectueerd. Het resultaat is een toetreding per 1 juni 2019.
    De gevolgen van de toetreding zijn voornamelijk financieel van aard. Zo is er sprake van een overname van de direct betrokken activa tegen boekwaarde per 1 juni 2019, het in dienst nemen van het betrokken personeel en het huren door Waardlanden van het afvalbrengstation in Vianen. Tevens is er sprake van een toetreding fee die door de voormalige gemeente Vianen is voldaan.
    Inmiddels zijn de financiële gegevens van het voorgaande doorgevoerd in de (financiële) administratie van Waardlanden. Omdat door deze integratie er een materiele wijziging ontstaat in de vastgestelde begroting 2019 dient er een begrotingswijziging te worden ingediend. Deze begrotingswijziging willen wij dan ook hier aan u voorleggen ter indiening bij uw gemeenteraad.
    Verzocht wordt dan ook om in te stemmen met de begrotingswijziging voor de begroting 2019.

  9. 6.d

    Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ is voornemens om de kostenverrekening van de (regionale) jeugdhulp in Zuid-Holland Zuid (met terugwerkende kracht) per 1 januari 2020 te wijzigen.
    Het Algemeen Bestuur van de GR DGenJ neemt, na ontvangst van de zienswijzen van de afzonderlijke gemeenteraden, een definitief besluit op 5 maart 2020. Het besluit zal met terugwerkende kracht werken vanaf 1 januari 2020. De dienst heeft gevraagd de zienswijzen voor 3 februari 2020 kenbaar te maken.

  10. 7
    BESPREEKSTUKKEN
  11. 7.a.1

    De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Gorinchem dateert uit 2014. De voorliggende plaatselijke verordening is geactualiseerd. Daarnaast zijn enkele nieuwe artikelen/bepalingen toegevoegd waaronder een door de raad gevraagde toevoeging.

  12. 7.a.2

    Amendementen

    Titel
    000000 A3 - D66 Objectieve toetsing evenmenten.verworpen
    680841 A1 - VVD-GA-CDA-FvM Ventvergunning colportage.Unaniem aangenomen
    680931 A2 - D66 Objectieve toetsing evenementen.ingetrokken - vervangen door A3

    Moties

    Titel
    680925 M1- VVD-GA Lachgas in horecagelegenheden. unaniem aangenomen
  13. 7.b.1

    De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 wijzigt met ingang van 1-1-2020. Deze wijziging houdt verband met de volledige invoering van het abonnementstarief. Het abonnementstarief is de eigen bijdrage die Wmo cliënten betalen voor de ondersteuning vanuit de Wmo. Per 2020 is de eigen bijdrage maximaal 19 euro per maand. Gemeenten kunnen hiervan afwijken in het voordeel van de cliënt.
    De wetswijziging vraagt ook aanpassing van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Gorinchem (hierna Wmo verordening) en vraagt heroverweging van eerder gemaakte beleidskeuzes.
    In dit voorstel beschrijven we de mogelijke keuzes, voorzien van een advies. Deze keuzes zullen verwerkt moeten worden in de Wmo verordening.
    Samengevat is het voorstel op hoofdlijnen om het bestaand beleid ten aanzien van het eigen bijdrage niet aan te passen en ongewijzigd voor te zetten. Aanvullend stellen we voor niet langer een eigen bijdrage te vragen voor individueel taxivervoer en de tegemoetkoming van individuele vervoerskosten.
    Verder maken we van de gelegenheid gebruik om nog wat technische aanpassingen en correcties te doen in de tekst aan de hand van wijzigingen in de landelijke modelverordening.
    Met de nieuwe verordening is het juridisch kader weer up to date.


    Scope: dit voorstel heeft betrekking op de “reguliere” Wmo zoals we die lokaal uitvoeren. Het abonnementstarief is niet van toepassing op Beschermd Wonen en Opvang en blijft daarom in deze notitie buiten beschouwing.


    In het coalitieakkoord hebben we opgenomen dat we willen voorkomen dat de wijziging van de eigen bijdrage Wmo per 1 januari 2019 nieuwe drempels opwerpt. Met de voorgestelde keuzes werpen we geen nieuwe drempels op voor de toegang tot gemeentelijke ondersteuning en houden we ons sociaal beleid in stand met flankerende maatregelen zoals de Regeling meerkosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking.
    Dit voorstel is ook in lijn met de geformuleerde doelstellingen vanuit het vastgestelde Integraal Sociaal Beleid. Het voorstel sluit aan op de doelstellingen “iedereen kan meedoen” en “inwoners ontvangen passende ondersteuning”.

  14. 7.b.2

    Amendementen

    Titel
    680987 A1 - CU SGP Minder rompslomp door kwijtschelding eigen bijdragen.ingetrokken

    Moties

    Titel
    681299 M1 - CU SGP Beperken bureaucratie WMO. unaniem aangenomen
  15. 7.c.1

    12/12; presidium akkoord met directe doorgeleiding als bespreekstuk naar de raad van 19 december 2019.
    Op verzoek van Wethouder van Doesburg heeft het presidium gisteravond besloten om voor de vergadering van 19 december het raadsvoorstel “verduurzamen gemeentelijk wagenpark” toe te voegen aan de agenda. Dit omdat er een voordeel te behalen is, wanneer dit voor 1 januari besloten wordt.
    Het verzoek van de wethouder bereikte ons pas vorige week, vandaar dat het niet gelukt is om ook een I&O of B&A te beleggen. Eventuele technische vragen kunt u vooraf stellen bij de heer Ron Oostrum (r.oostrum@gorinchem.nl). Tijdens de raadsvergadering is het dan een bespreekstuk, zodat daar het politieke gesprek gevoerd kan worden.
    Namens het presidium,
    Rutger van Breemen
    Voorzitter


    Duurzaamheid en klimaat zijn belangrijke thema’s in het coalitieakkoord. Met het verduurzamen van het eigen wagenpark willen we het goede voorbeeld geven en een bijdrage leveren aan de duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen. Verduurzaming van het wagenpark is een van de doelstellingen vanuit het coalitieakkoord, de visie van de stad en het milieubeleidsplan. De voorbeeldfunctie van de gemeente staat hier centraal.

  16. 7.c.2

    Amendementen

    Titel
    681303 A1 - CU SGP Verduurzamen en vervangen gemeentelijk wagenpark.aangenomen
  17. 7.d.1

    Gorinchem is van oudsher een stad met een rijke culturele traditie. Een stad met veel culturele evenementen, podia en makers. Iets om te koesteren. Tegelijkertijd lopen wij tegen de grenzen van het bestaande cultuurbeleid aan, mede veroorzaakt door in crisistijd noodzakelijke bezuinigingen. Dit vraagt om een nieuwe cultuurvisie met meer focus.
    Het vertrekpunt voor het formuleren van de ambities voor cultuur is het huidige cultuurbeleid, de Visie van de Stad (GO2032) en het Gorcums Akkoord 2018-2022 “Mensen maken de Stad” geweest. De waarde van cultuur is het kader waarbinnen de ambities zijn benoemd. Ons DNA is de kapstok waaraan wij de ambities voor cultuur hebben gehangen. Een van de prioriteiten uit het Gorcums Akkoord 2018-2022 is het nemen van een besluit over een toekomstbestendige inrichting van De Nieuwe Doelen. De uitkomst van dit vraagstuk kan niet los worden gezien van de overige ambities voor cultuur.

  18. 7.d.2

    Amendementen

    Titel
    681306 A1 - VVD-GA Cultuurvisie Ambities Cultuur 2019-2023.verworpen

    Moties

    Titel
    681307 M1 - D66 Talentontwikkeling in amateurkunst. aangenomen
    681311 M2 - D66 Openbare ruimte - verfraaien en verbinden. unaniem aangenomen
    681316 M3 - GL-CU SGP-SP Symposion. aangenomen
  19. 8

  20. 9

    18/12; raadsvoorstel zojuist (07.45 uur) op iBabs geplaatst.
    Op de raadsagenda voor deze vergadering staat het volgende agendapunt opgenomen dat financiële gevolgen heeft voor de begroting 2019 en de begroting 2020:
    1.Verduurzamen en vervangen gemeentelijk wagenpark (668681)

  21. 10
    Sluiting